'Water bij de wijn doen."
Dit is een bekend Nederlands gezegde, hetgeen betekent dat je in een conflict of meningsverschil niet altijd strak aan je eigen overtuigingen moet vasthouden, minder hoge eisen stellen, af en toe toegeven of je wat flexibeler opstellen mag en kan wel.
Water en wijn.
Wijn bestaat al voor het grootste gedeelte uit water, en dat vocht komt uit al die sappige druiven. Als het in Frankrijk vlak voor de oogst, heel veel regent, bevatten de druiven ook iets meer water. En als een boer in een Zuid-Amerikaans land, vlak voor hij oogst, de kraan nog een keer goed opendraait om de druiven op te blazen - want hij krijgt per kilo betaald - dan zit er vanzelfsprekend meer water in de wijndruiven.
De oude Grieken dronken trouwens hun wijn verdund met water, en gebruikten daarvoor een simpele drinkschaal.
In de kerk doet de priester tijdens de mis al honderden jaren water bij de wijn. Niks mis mee zou je dus zeggen.Water bij de wijn doen, zoals op het plaatje te zien is, maakt de smaak van wijn tot een volkomen andere belevenis. Waar ik meer voor ga en me wel iets bij kan voorstellen is een glaasje water naast je wijn drinken, dit neutraliseert en bevordert je smaakpapillen, waardoor je zelfs beter kunt proeven.
Water / Wijn en wet.
Het toevoegen van water aan de wijn, tijdens het bottelen, is bij wet verboden.
Toevoegingen.
Aan het uitgeperste sap wordt in de loop van het proces van botteling zeker een en ander toegevoegd om de smaak en houdbaarheid te beĆÆnvloeden. Wat dacht je van toevoegen van suikers en/of most tijdens de botteling.
Mag dat dan wel!
Wat dacht je van het bewaren van wijn in eikenhouten vaten: de sappen die het eikenhout afgeeft om de wijn langer te kunnen bewaren, mag dat dan wel?
Laten we maar zwijgen over het toevoegen van sulfiet.
Wereldwijd wordt er nog altijd door wijnboeren geƫxperimenteerd om de wijn beter te laten smaken, of langer te bewaren, zolang er mensen bij betrokken zijn worden grenzen opgerekt. Strikte wetgeving en naleving van deze wijnwetten is een noodzakelijke bescherming.
In Nederland kun je het beste een gewoon glas KRNWTR bij je wijn drinken. Die kwaliteit is zo goed, kan niet beter!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten