zaterdag 8 september 2012

Slechts een ding is erger dan teveel drinken: dorst.

We zijn afgelopen weekend gaan fietsen in het Sauerland. Prachtige omgeving, mooie natuur, veel bossen en heuvels, weinig echt vlak, heel veel groen en overal leisteen op de grond. Nat, vochtig, veel gekapte dennen, overal houtstapels. Oude klassieke vakwerkhuizen. Koeien, rood bont gevlekt, fors gebouwd.
Elke dag fietsten wij zo'n 100 kilometer.  Dan moet je ook af en toe goed drinken, voor de vochtbalans, meer af dan toe. Gezelligheid kent geen grenzen, wij schakelen moeiteloos over van bier naar wijn. Op de tussenstop drinken we meestal een Grimbergen of in Duitsland een witbier, na de tocht hebben we nog meer dorst van al die inspanning. 's Avonds drinken we wijn.

In Duitsland dronken wij een echte Pinot noir, die heet Spätburgunder, gemaakt door weingut Briem. Een verrassing in een grote literfles.


Geschiedenis
Het druivenras Spätburgunder behoort tot de zogeheten Burgunderfamilie en daarmee was het een de vroegste rassen in het westelijk deel van Centraal Europa.  In de 18e eeuw is de druif mogelijk vanuit de Bourgogne naar de Ahr gebracht. Dankzij de opkomende productie van sekt kreeg de aanplant van Spätburgunder anderhalve eeuw geleden een krachtige impuls, omdat daarvoor pure Burgunderwijngaarden werden aangelegd. Synoniemen voor Spätburgunder zijn Pinot Noir (Frans)of Pinot nero (Italiaans) .

In het glas een 2010 van Briem
Spätburgunders hebben een fruitig aroma met daarin wat amandel. Ze zijn vol en zacht van smaak. De typische Spätburgunder kan ruiken naar rijp rood fruit, variërend van aardbeien tot kersen, of naar zwart fruit van bramen tot zwarte bessen.  De Spätburgunder wordt steeds belangrijker. Dit type heeft een krachtige rode kleur, meer tannine, minder zuren en ondergaat vaak een korte lagering in kleine eikenhouten vaten.
Rode Spätburgunders zijn ideaal voor herfst en winter. Ze kunnen het best geserveerd worden op een graad of 16. Krachtige varianten zijn uitstekende begeleiders van vleesgebraad, wild of kaas. 
Kortom: Een lekkere goed drinkbare Duitse rode wijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten