Ik was afgelopen maand bij een proeverij in een van oudste wijnhuizen van Nederland, bij Thiessen in Maastricht. Prachtige ondergrondse wijnkelders kenmerken deze uit 1740 daterende wijnhandel. Wijnhandel Thiessen is een aantal jaren geleden overgenomen door Marcel Mourmans en zijn echtgenote, hij zwaaide voorheen de scepter bij Mora. Zijn eega zorgt voor het interieur en hij voor het management van de zaak. Niet alleen koopt en verhandelt Thiessen wijn, op deze locatie wordt ook nog zelf wijn gebotteld. Vanuit tankwagens wordt het vergiste druivensap naar de kelder gepompt, alwaar meerdere roestvrijstalen cuves, alsmede barriques klaar staan om gevuld te worden. Afhankelijk van de soorten wijn kunnen ze hier in Maastricht nog een paar maanden opgevoed worden in houten fusten ,van minstens twee jaar oud, om zo de houtsmaak niet te laten overheersen. De imposante kelders herbergen vele flessen, waarvan de etiketten door vocht en schimmel flink zijn aangetast. Of ze nog drinkbaar zijn is wel de vraag. Ook slaat Thiessen hier wijnen op van particulieren die zelf geen kelder of ideale bewaaromstandigheden hebben.
Een slecht renderend bedrijf werd door de familie Mourmans overgenomen, er werd fors geïnvesteerd in de modernisering van de ruimten en het meubilair. Wonderbaarlijk om te bemerken dat deze traditionele kelders, nu zo mooi en modern zijn ingericht. Je proeft de spanning tussen het traditionele in de kelders en de moderne inrichting , die met veel smaak heeft plaatsgevonden. Recepties, feesten, vergaderingen en ook de door henzelf georganiseerde wijnproeverijen vinden in de gewelven van dit prachtige historische pand plaats.
Hun huiswijn bespreken we volgende keer.
Hun huiswijn bespreken we volgende keer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten