maandag 27 januari 2014

Auxerrois uit Luxemburg kan zeker tippen aan de pinot blanc uit de Elzas!



Aan de oevers van de Moezel, omringd door liefst 800 hectare ligt de prachtige cave coöperatives Poll-Fabaire, tegenwoordig is het in het bezit van Wijncoöperatie Domaine Vinsmosselle. Wijnmakers maken hier uitstekende wijnen met een uniek karakter. Een belangrijke kwaliteitsfactor is de unieke bodemgesteldheid van de Moezelvallei. Deze bestaat veelal uit kalk en dat maakt het zeer geschikt voor de aanplant van witte druivenrassen. Luxemburg is het grootste wijnland binnen de Benelux en produceert voor het grootste deel witte wijnen. De wijngaarden liggen voornamelijk op de linkeroever van de Moezel, op vrij steile hellingen, en is opgedeeld in 50 subgebieden. Dit zijn perceelnamen, meestal genoemd naar een berg, dorp of gemeente. Enkele bekende gemeenten zijn: Wormeldange, Grevenmacher en Schengen. Het klimaat is gematigd, de wijngaarden krijgen volop zon en worden beschermd door bossen en heuveltoppen tegen de westenwind. Met een bodem die
voornamelijk uit kalk bestaat zorgt dit voor frisse witte wijnen die zeer verassend kunnen zijn. Auxerrois is een bekende wijn in de regio, ook wel bekend onder de naam Pinot Blanc. Deze druif geeft vriendelijke, toegankelijke wijnen die een beetje doen denken aan de smaak en geur van Chardonnay. De wijnen zijn te vergelijken met de iets zuidelijker gelegen Elzassers, want zeker de laatste jaren is de kwaliteit erg toegenomen.

In de Cave Coöperative Poll-Fabiare in Remich-Luxemburg  hadden we onlangs met onze fietsclub een wijnproeverij. Er kwamen naast een Cremant  drie wijnen op de proeftafel:  een meer dan voortreffelijke Auxerrois, een inspirerende Pinot Blanc en een bijzonder heerlijke Riesling.
Als dit wijn uit Luxemburg is, dan is het lelijke eendje onder de wijnen, heel snel groot en mooi geworden. Een genot om te proeven. De wijn die in we o.a. in de Cave proefden en die bij het hele gezelschap bijzonder in de smaak viel was de Auxerrois  van Domaines VINSMOSELLE.

"Domaines VINSMOSELLE" Luxembourg
 Jaargang 2011, 
Auxerrois, Wormeldange Pietert
Grand premier cru, 
Appelation controlee Moselle Luxembourgeoise.
Vol en vriendelijk. Een schitterende witte wijn uit Luxemburg. Lichtgeel van kleur met een frisse geur van citrus, en groene appels. De wijn heeft een volle smaak met impressies van citrus, grapefruit, een vleugje vanille. Een vriendelijke en toegankelijke wijn met een mooie frisse en bloemige afdronk.

woensdag 1 januari 2014

Absolute top voor Nieuwjaar : Château de Beaucastel van Perrin !



Je neus in een goed glas wijn steken is beter dan in andermans zaken.


Ik drink al sedert de jaren negentig wijnen van de familie Perrin. Af en toe een Coudoulet, bij gelegenheid een Beaucastel, maar veel vaker, dronk ik, vanwege de prijs, een La Vieille Ferme. Een voortreffelijke huiswijn die in de loop van de jaren is omgedoopt tot  "Petit " Perrin (Cote de Ventoux), door die naamsverandering verloor ik hem uit het oog. Recent kwam ik hem gelukkig weer tegen bij een wijnhandelaar in Duitsland. Een voortreffelijke wijn voor een aangename prijs.


Fietsen en wijnen in Frankrijk.
Met mijn fietsclub wilden wij in de jaren negentig de "Mont Ventoux" beklimmen. Het lukte mij maar net, wat een vreselijke steile klim is dat.  De sublimatie van wat afzien kan zijn, dat was die tocht voor mij. 
Een jaar nadien ben ik met mijn vrouw teruggegaan naar de Mont Ventoux, met de auto naar boven, dat ging overigens veel makkelijker. We hebben naderhand een bezoek gebracht aan het wijnhuis van de familie Perrin. 
Wat opviel: wijnstokken met daaronder stenen, kiezels etc. Vreemd als je bedenkt dat daar zo'n heerlijke wijnen uit voortkomen. De familie Perrin beheert al ruim 100 jaar het 
Chateau de Beaucastel.  Zij zijn de grootste eigenaar van kwaliteitswijngaarden en vooraanstaande appelation's in de Zuidelijke Rhone (o.a. Vacqueyras, Gigondas ). Alle wijnen worden nu onder de naam Perrin uitgebracht, hierdoor maakt men beter gebruik van het imago en de reputatie van het huis Perrin.  De specialist van wijnen uit Chateauneuf-du-Pape, breidt ook uit richting de zuidelijke Rhone. Gigondas speelt hierbij een belangrijke rol. Met veel kennis, passie, vakmanschap, met name de biologische werkwijze, en respect voor de natuur wordt ook daar een voortreffelijk glas wijn geproduceerd.  

Château de Beaucastel  1988
Het jaar waarin mijn dochter werd geboren.
Appelation chateauneuf-du-pape controle.
Kleur:  rood purper, hangt mooi in het glas, die tranen
Geur: vol fruit, elegante neus, zeer expressieve wijn, met veel charme, ook ruik je een melange van kruiden 
Smaak: mondvullend glas wijn, geen overheersende tannines smaakt naar zomers fruit en verse kruiden. 

Château de Beaucastel  is van liefst 13 druivensoorten gemaakt, te weten 
GrenacheMourvèdreSyrahCinsaultVaccarèseCounoiseTerret noirMuscardin
ClairettePicpoulPicardanBourboulenc en Roussanne.