Wij kennen het spreekwoord; vis moet zwemmen. In Frankrijk is men van oordeel, dat vis drie keer moet zwemmen; eerst in het water, daarna in de boter en vervolgens in de wijn.
Wij maken van twee een; vis moet zwemmen in witte wijn.
Afgelopen vrijdag zijn wij met goede vrienden gaan uit eten in een Maastricht visrestaurant
"Les Trois Seaux" (dit is Frans op zijn Maastrichts).
Genoten van het lekkere eten, maar vooral van de wijn.
Wij dronken een wijn van een vermaard huis uit de Elzas, geloofd en geprezen door menig wijnschrijver. Lekkere wijn die zeer goed te combineren is met diverse lichte maaltijden en ook in combinatie met vis en vissalades.
Ieder die Elzas kent, weet van hun witte wijnen, rood ( pinot noir) is onbekend
Wijn die wij kozen bij ons viergangen vismenu;
Pinot blanc van Trimbach 2008
Een allemansvriend, dat zeker, past als aperitief, als begeleider van diverse gerechten, maar ook solo te gebruiken.
Een wijn die maar voor 20% bestaat uit pinot blanc, voor de rest auxerrois, een ras dat veel voorkomt in de Elzas.
Bleek van kleur een, een aroma van van een frisse lentebloesem, prikkelend, een levendige frisse wijn die zeer goed gedijt bij zomerse temperaturen. Door de lekkere, volle afdronk blijft deze wijn een tijd lang Sappig toch pittig en gewoon droog.
Een vermaard gezegde op het domein Trimbach dat ook geldt voor de pinot blanc; "Put the wine back in the bottle, no aok!' staat voor een vinificatieproces zonder hout
Clive Coates noemt dit zijn favoriete aperitief.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten